AnttiKorhonen1 Jotain tolkkua

Tapanila-Ferguson

Mitäs jos Tapanilan oikeusmurhan kaltainen joukkoraiskaus olisi tapahtunut Fergusonissa Yhdysvalloissa ja tekijöinä olisi ollut paikallinen punaniskajengi ja uhrina afroamerikkalainen nuori tyttö?  Olisiko silloin hyssytelty asiaa viranomaisten ja median toimesta ja toivottu kollektiivista kultaista käytöstä nettipalstat mukaan lukien, vai olisiko lynkkausmieliala nostanut rumaa päätään?

Ihmisillä on oikeus raivostua tästä oikeusmurhasta ja kertoa siitä mielipiteensä. Se on demokratiaa. Kansalaisilla on myös oikeus kyseenalaistaa suomalaisen oikeusjärjestelmän toiminta tämän ja usean muun tapauksen perusteella. Tällaiset tuomiot eivät vastaa kansan oikeustajua vähimmässäkään määrin ja se pitää saada kertoa. Julkisuus tuomion lieventävänä perusteena on täysin kestämätön väite. Toivottavasti tämä nahkapäätös muuttuu hovissa radikaalisti. Muuten usko oikeusjärjestelmään menee kokonaan. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Elijas Bijur

Miksi oikeusministeri on hiljaa? Onhan hän persu, joten pitäisi asiaan ottaa kantaa!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Oikeusministeri menettelisi väärin, jos hän ottaisi virallisesti kantaa oikeuslaitoksen yksittäisiin tuomioihin. Korkeintaan hän voi pyrkiä lainsäädännön muuttamiseen yleisistä syistä.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Tämä päivä jää suomalaisen oikeusistuimen häpeän päiväksi ja on selvää ettei tuomio vastaa kansalaisten yleistä oikeuskäsitystä. Tällaiset joukkoraiskaukset eivät kuulu suomalaiseen kulttuuriin lainkaan ja siksi näihin tulisi suhtautua ankarammalla kädellä, jotta tulevaisuudessa vastaavilta vältyttäisiin. Nythän oikeusistuin antoi käytännössä vastaaville teoille vapaat kädet. Olisikin syytä miettiä voitaisiinko tuomion antaneet tuomarit laittaa syytteeseen rikollisuuden suosimisesta?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Eikö?

https://significantsnow.wordpress.com/2015/03/22/a...

Vähän pelkään, että tämänkaltaisia tekoja on tapahtunut pitkään, mutta jostain syystä vasta tekijöiden sopiva tausta riittää nostamaan asian järkyttäväksi rikokseksi. Rangaistuksen tyypit toki ansaitsevat, mutta ei nyt herran tähden teeskennellä, että kaikki on aiemmin ollut kunnossa.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Odottelemme perussuomalaisen puolueen virallista tuomiota tuomiolle.

Pekka Heliste

Fergusonissa tyttö olisi ammuttu huorana, joka houkuttelee valkoisia lapsia harhateille

Hannu Töyri

Heliste on tunettu häirikkö mm. us blogeissa

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Raiskaustuomiot ovat aina hyvin henkilökohtaisia, ja tässäkään tapauksessa ei yksityiskohtia jaettu julkisuuteen.

Oliko Matti Putkosen aikonaan saama lievä rangaistus oikeusmurha. Kertokoon kuka tietää...

Lauri Wirén

Todennäköisesti tämä inhottava tapaus tulee vaikuttamaan niin, että paineet rangaistusten koventamiseen kasvavat. Tulevaisuudessa raiskauksista tuomitaan pelkästään ehdotonta. Lievät rangaistukset näin törkeässä joukkoraiskauksessa antavat väärän viestin.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Jonkun mielestä vilkaisu tissivakoon on törkeää naisia kohtaan, mutta sormileikit ja vaientaminen eri aukoissa fyysisesti eivät täytä törkeyden määritelmää teolle, WTF?? Ennakkopäätös lisensoi sormitunkeutumisen, seuraavaksi odotellaan tapausta nyrkin osalta. kaikissa 3 kategoriassa, kyllä Peik handlaa homman.

Lauri Wirén

Pitää muistaa ottaa selfie, kun survaisee peukalon oudon naisen perseeseen. Kielteinen somejulkisuus on nyt virallisesti rangaistuksen lievennysperuste.

Pekka Heliste

Sen verran on jo selvinnyt, että mitään sukupuoliyhteyttä ei tapahtunut.

Kyseessä oli läimäytyksiä takapuoleen ja käden työntö housuihin ja kulun estäminen
suun tukkiminen

Ilmeisesti mitään ruumiillista vammaa ei syntynyt, henkiset ovat toinen juttu

Mutta mitään sellaista, mitä on esitetty julkisuudessa ei tapahtunut eli mitään joukkopanoa ei ollut

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Ilmeisesti sormen väkivaltainen tunkeminen peräaukkoon on joidenkin mielestä tulkittavissa läimäytykseksi takapuolelle - kas kun ei leikkimieliseksi. Samoin käden työntö housuihin on sama kuin sormen työntäminen vaginaan.

Jotkun varmaan tulkitsevat sitten myös kaulan katkaisun parranajoksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kansan mielipiteen voisi mitata vain siten, että koko kansa olisi saanut seurata oikeudenkäyntiä julkisena kaikkine tapaukseen liittyvine yksityiskohtineen. Sen jälkeen suoritettaisiin kansanäänestys oliko tuomio oikea vai väärä. Lisäksi huomioon pitäisi ottaa voimassa olevat lait ja yleinen rangaistuskäytäntö.

Ei voida sanoa, että kansa on sitä tai tätä mieltä pelkästään siksi, että netissä aktivistit vyöryttävät omaa näkemystään.

Oikeusvaltion periaatteisiin kuuluvat nimenomaan riippumat tuomioistuimet, se on jo perustuslaissa määritelty. Vastaavanlaisia rikoksia tapahtuu huomattavassa määrin ja on aika sattumanvaraista mikä nousee lööppeihin ja mitä seurataan. Joku tuolla ylempänä viittasi perussuomalaisten Putkosen tapaukseen. Siinä on yksi esimerkki tapauksesta, joka on saatettu julkisuuteen vasta myöhemmin poliittisista syistä. Kyseinen henkilö istuu nyt korkeassa asemassa puolueessa eikä hänen rikostuomiotaan juurikaan päivitellä. Korkeintaan todetaan, että "rangaistus on kärsitty" eikä sitä pidä enää tonkia.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Vaikka kyseenalainen julkisuushelpotus hovissa poistuisi, ei tuomiot silti muuttuisi ehdottomiksi tai syyttömät syyllisiksi. Varsin hyvin tuo on käynyt selväksi.

Hannu Töyri

Tämä oli selvä monikulttuurinen tuomio, jossa etninen ja kulttuurinen tausta vaikuttivat tuomioon.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ja työmies Putkosen tapauksessa sekö ei vaikuttanut vaikka tuomio oli kalibroitu yhtäläiseksi?

Lauri Wirén

Tuomari oli varmaan demari ja keksi hyvät lieventämisperusteet.

Lauri Wirén

Ensimmäinen tuomio, jossa on avoimesti tunnustettu julkisen keskustelun vaikuttaneen tuomarin päätökseen. Voidaan kysyä, onko näin vaikutuksille alttiilla henkilöllä mitään edellytyksiä toimia käräjäoikeuden tuomarina. Tuomarin pitäisi tuomita todisteiden ja harkintansa perusteella. Nyt siihen harkintaan vaikutti "yleinen some-ilmapiiri", koska tuomari tuskin on lukenut kaikkea, mitä jutusta on kirjoitettu. Seuraavaksi voidaan tuomioita ruveta jakamaan käräjäoikeuden katolle laitettavan tuuliviirin suunnan mukaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Itse asiassa kyse ei ole siitä, että somekeskustelu olisi vaikuttanut tuomarin näkemykseen itse teosta ja siitä saatavasta kokonaisrangaistuksesta.

Kyse on lainkohdan tulkinnasta, jossa kohdassa mainitaan, että jos teko on aiheuttanut tekijälle itselleen suoranaista muuta kärsimystä, se voidaan ottaa huomioon osana rangaistusta. Emme tiedä kuinka pojat ovat asian tuoneet ilmi oikeuden käsittelyssä, mutta todennäköisesti heidän elämänsä on ollut aika vaikeata sen jälkeen, kun tapaus tuli julkisuuteen.

Vaikeata se tietysti on ollut uhrillekin, mutta se ei muuta sitä, että lakia ja oikeudellisia periaatteita tulee tuomion määrittämisessä noudattaa.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Tarkoitatko jotain tällaista ;) (Raiskaustuomiot: Oikeusministeri kysyy kansalaisten mielipidettä)

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015062419921543_u...

Toimituksen poiminnat