AnttiKorhonen1 Jotain tolkkua

Mikä on Viljasen vastuu?

Vähän vajaat neljä vuotta sitten, tarkalleen ottaen 16.4. 2013 sivistystoimen apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen ja Helsingin opetusviraston pitkäaikainen johtaja Rauno Jarnila järjestivät suureellisen lehdistötilaisuuden, jonka tarkoituksena oli murskata yksittäinen opettaja, joka oli toiminut vaikeassa tilanteessa perusopetuslain mukaisesti  ja oikein. Tässä tilaisuudessa Ritva Viljanen totesi messiaanisesti: Opetusvirastoon on voitava luottaa. Mitä sen jälkeen tapahtui? Opettaja todettiin syyttömäksi ja opetusviraston asiasta tekemä "perusteellinen" tutkimus ei kestänyt minkäänlaista lähempää tarkastelua. Tämän totesivat  opetuslautakunta, asiaa tutkinut poliisi ja myöhemmin myös apulaisvaltakunnansyyttäjä. Kadunmiehestä ja naisesta puhumattakaan. Jonkinlaista runollista oikeutta voi tuntea, kun miettii että sinä aikana neljä vuotta sitten, kun koko opetusviraston henkilökunta masinoitiin murskaamaan yksittäinen syytön opettaja, opetusviraston korkea virkamies tehtaili miljoonapetoksia helsinkiläisten koululaisten ja veromaksajien kustannuksella kenenkään huomaamatta. Todellakin Ritva: Opetusvirastoon on voitava luottaa.

 

En ole lähdössä ehdokkaaksi kunnallisvaalehin, enkä ole mitenkään poliittisesti aktiivinen. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Näitä johtavassa asemassa olevia loukattuja egoja riittää.
Onko sinulla lähempiä lähteitä?

Henry

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka

Vastaus otsikon kysymykseen: ei mikään.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Se on hyvä kysymys ja Kaupungin johdolta on perättävä heti vastuun ottamista. Veronmaksajien luulis olevan aiheesta enemmänkin kiinnostuneita. Veikkaan muuten, että tämä tapaus on vasta jäävuoren huippu. Mitä tapahtuu Espoossa, Vantaalla tai vaikka Oulussa ? Entä pienemmissä kunnissa ?

Miksi hankintojen kilpailutus ja hankinnat jäävät sitten käytännössä piiloon ja parasiitit kuppaavat rahat omaan fikkaan ?

Valvonta on täysin olematonta ja hankinnoista vastaavia ei asia millään tavalla kiinnosta. Ongelmana on läpinäkyvyyden puute ja hankintalain aukkojen hyväksikäyttö. Julkisen sektorin hankintojen läpinäkyvyys on käytännössä täysin nolla ja satoja miljoonia laitetaan haisemaan ilman hankintapäätöstä tai kilpailutusta. Koska alle kilpailutusrajan. Käytännössä myös hankintojen ketjuttamista ei valvota ja rahaa palaa mm ssa omien tuttujen kanssa tehtäviin kauppoihin ja mukatarpeiden tyydyttämiseen.

Nyt maksaja, eli veronmaksaja saa kyllä hankinnoista kirjallisen kopion jostain kunnan kirjaamosta, tilaamalla. Lain kirjain siis täyttyy. No, kenellä on käytännössä aikaa lähteä syöttämään sitten dataa kantaan ja lähteä tekemään vertailuja hankinnoista, vaikka aihe kiinnostaisikin. Tapahtumia on nimittäin satoja tuhansia. Hankinnoista on vihdoinkin saatava sähköinen dokumentti. Eletään jo 2000 luvulla. Tämä tieto onkin sitten helppo tallentaa kantaan ja jokainen kansalainen voi tehdä vertailuja nykyisillä analytiikkatyökaluilla.

Ei vaikeata ja auttaa myös kuntien ja virastojen johtoa valvomaan toimintaa. Rahatkin riittävät hiukan paremmin, vaikka siihen pormestarin liksaan.

Esimerkiksi näkyviin : Ostopaikka/ toimittaja, hankintahinta, oheiskustannukset, Hankinta-ajankohta ja ostaja.

Noista muutamasta tiedosta kun sekoittaa hakuparametrit, niin poikkeamat ja säännönmukaisuudet rahan käytössä nousevat heti näkyviin. Ei siis tarvitse onneksi enää hukata miljoonia rikollisille parasiiteille, yksinkertaisesti riittää kun laittaa hankintatiedon julkisesti näkyviin, vaikka sinne kunnan kotisivulle. Ne tiedothan ovat jo valmiina kannassa. Ei siis enää typerästi paperille kätkien ja piilotellen, vaan läpinäkyvästi ja reilusti.

Tämä edellinen vinkki on ihan ilmainen kaikille kuntasektorin päättäjille, eikä vinkin käyttöönotto edes maksa kunnalle kuin parin tunnin työn. Data on jo valmiina kannassa ja yhteismitallisena luettavana lähes joka paikassa. Samalla myös veronmaksajien tyytyväisyys kasvaa. Helppoa !

http://m.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/helsingin-...

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Kysymys on jälleen kerran maan tavasta, esimerkkiä antaa LVM joka kuin sattuman kautta teetti selvityksen joukolla konsultteja jossa kilpailutusraja alittui niin napin. Miten voikaan kaikilla konsulttiyrityksillä olla lähes saman suuruiset laskut ? Voiko tosiaan olla myös niin, että kunkin konsultin työpanos jakaantui näin tasaisesti ?
Ministeri tuskin on yksin tämän takana vaan kyllä tämä tsaarinajan virkakoneisto pystyy tämän itsenäisesti junailemaan.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Kari:
"jossa kilpailutusraja alittui niin napin"

Julkisen hallinnon hankinnat (valtion, kuntien sekä evankelisluterilaisen ja ortodoksisen kirkon) on aina kilpailutettava.

Viime vuonna hankintalain raja oli 30'000 ja tänä vuonna 60'000. Tuo raja tarkoittaa sitä, että hankinta on laitettava EU:n kattavaan kilpailutukseen, joka tehdään HILMA:n kautta.

Vain joku Bernerin hankinta oli laitettu "minikilpailutukseen", jota termiä Berner-uutiset käyttivät.

HILMA-rajan allekin jäävien julkisen hallinnon hankintojen kilpailutukset on tehtävä niin, että tarjouspyynnöt on lähetettävä vähintään kolmelle palvelun tarjoajalle ennenkuin kilpailutus on todellista.

Jonkun tulkinnan mukaan voidaan myös katsoa, että Bernerin pyytämät konsulttityöt ylittävät yhteenlaskettuna HILMA-rajan, joten tarjouspyynnöt olisi pitänyt laittaa Hilmaan.
Joku oli sanonut, että tästä syystä Bernerin pyynnöt oli paloiteltu eri palvelun tarjoajille, jotta ei tarvitse tehdä kansainvälistä kilpailutusta.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström Vastaus kommenttiin #5

Kiitos Jorma tarkennuksista. Ei siis mennyt sääntöjen mukaan. Yhtenä perusteena taisi olla kiire. Kokonaan toinen luku on taas se mikä näitä kaikkia konsultteja yhdistää ?

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #5

Vielä yksi asia:

Kun tarjouspyyntöä ollaan tekemässä, pitää huolellisesti miettiä, mitä tarjouspyynnössä halutaan, jotta saadut tarjoukset ovat yhteismitallisia eli keskenään vertailukelpoisia.

Tarjouspyynnön laatiminen on vaativa tehtävä.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Julkisella ainoa vastuu on palkanlaskijoilla, rahojen pitää tulla tilille joka kuukausi.

Toimituksen poiminnat